pchelka79

pchelka79

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 135]

Książka Kucharska: Sosy Łowicz w nowej odsłonie

zupa krem z pomidorów z pierożkami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Niby zwykła pomidorowa, a niezwykła:)

zupa krem z pomidorów z pierożkami

Składniki:

zupa krem z pomidorów z pierożkami

 

  • 2 puszki pomidorów krojonych
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 szklanki i 1/2 szklanki wody
  • 2 łyżki jogurtu bałkańskiego
  • 3 łyżki sosu spaghetti Łowicz
  • 1/2 kg mąki
  • 1/4 do 1/2 szklanki wody
  • 450 g szpinaku mrożonego
  • 400 g twarogu wędzonego z pieprzem i czosnkiem
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz, kurkuma, bazylia, papryka słodka, ziele angielskie, liść laurowy, gałka muszkatołowa

 

Sposób przygotowania:

zupa krem z pomidorów z pierożkami
pomidory, pokrojone łodygi selera i obrany czosnek gotujemy w 3 szklankach wody z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego 20 minut, po tym czasie wyjmujemy z zupy ziele angielskie i liść laurowy i zupę miksujemy, przyprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką, bazylią, sos spaghetti mieszamy z jogurtem i dodajemy do zupy, gotujemy całość jeszcze 10 minut, szpinak (wcześniej rozmrożony) smażymy kilka minut i schładzamy, dodajemy do niego twaróg i całość miksujemy, przyprawiamy masę solą, pieprzem i gałką muszkatołową, mieszamy z mąki, ½ szklanki wody, szczypty soli i kurkumy zagniatamy ciasto na pierogi, rozwałkowujemy i kieliszkiem wycinamy kółka, na połowie z nich układamy małe porcje masy i przykrywamy pozostałymi kółkami, sklejamy pierogi naokoło, gotujemy pierogi w osolonej wodzie do wypłynięcia, odcedzamy i przelewamy zimną wodą, podajemy w zupie, dekorujemy natką pietruszki