slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Zupa pieczarkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na smaczną zupę z pieczarkami. Taka zupa będzie idealna na obiad oraz na ciepła kolację. Polecam.

Zupa pieczarkowa

Składniki:

Zupa pieczarkowa

 

Sposób przygotowania:

Zupa pieczarkowa
Bulion przelewamy do garnka i wstawiamy na mały gaz. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w sporą kostkę. Dodajemy ziemniaki do gotującego się bulionu, zmniejszamy gaz.

Marchew, pietruszkę i seler obieramy, myjemy i ścieramy na ozdobnej tarce (lub kroimy cienko) i dodajemy do gotujących się ziemniaków.

Pieczarki czyścimy, obieramy i kroimy w plastry i dodajemy do zupy. Gotujemy razem z pozostałymi warzywami przez ok. 10 minut. Po tym czasie doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

Do śmietany dodajemy 2-3 łyżki gorącego bulionu i hartujemy ją. Następnie wlewamy do gotującej się zupy i zagotowujemy razem. Zdejmujemy z ognia i podajemy.