Sposób przygotowania:
Zupa krem z rzeżuchą i jajkiem
4 duże ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka, zalewamy 1,5 szklanki wody, dodajemy 1/2 łyżki masła i gotujemy. Pod koniec gotowania wrzucamy 1 szklankę rzeżuchy (wcześniej opłukanej pod bieżącą wodą). Po ugotowaniu wszystkiego garnek zdejmujemy z ognia i miksujemy na gładką konsystencję. Wlewamy 1/2 litra bulionu warzywnego lub drobiowego. Mieszamy, ponownie stawiamy na ogniu i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy 3 łyżki śmietany, solimy do smaku i całość mieszamy. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w ćwiartki. Gotową zupę rozlewamy do talerzy. Na wierzch każdego talerza z zupą kładziemy po 3 ćwiartki ugotowanego jajka, dekorujemy rzeżuchą i keksem śmietany.