pierniczkowo

pierniczkowo

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 127]

Zupa krem z rzeżuchą i jajkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Szybko, smacznie i zdrowo. Porcja dla 4 osób.

Zupa krem z rzeżuchą i jajkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa krem z rzeżuchą i jajkiem

 

Sposób przygotowania:

Zupa krem z rzeżuchą i jajkiem
4 duże ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka, zalewamy 1,5 szklanki wody, dodajemy 1/2 łyżki masła i gotujemy. Pod koniec gotowania wrzucamy 1 szklankę rzeżuchy (wcześniej opłukanej pod bieżącą wodą). Po ugotowaniu wszystkiego garnek zdejmujemy z ognia i miksujemy na gładką konsystencję. Wlewamy 1/2 litra bulionu warzywnego lub drobiowego. Mieszamy, ponownie stawiamy na ogniu i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy 3 łyżki śmietany, solimy do smaku i całość mieszamy. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w ćwiartki. Gotową zupę rozlewamy do talerzy. Na wierzch każdego talerza z zupą kładziemy po 3 ćwiartki ugotowanego jajka, dekorujemy rzeżuchą i keksem śmietany.
Zupa krem z rzeżuchą i jajkiem
Ziemniaki kroimy w kostkę zalewamy 1/5 szklanki wody dodajemy 1/2 łyżki masła i gotujemy
Zupa krem z rzeżuchą i jajkiem
Pod koniec gotowania wrzucamy 1 szklankę rzeżuchy
Zupa krem z rzeżuchą i jajkiem
Ugotowane ziemniaki z rzeżuchą miksujemy na gładką konsystencję
Zupa krem z rzeżuchą i jajkiem
Wlewamy 1/2 litra bulionu i zagotowujemy

Tagi:

jajko jajka