Zupa-krem z selera

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Warzywa i ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokra­jać, zalać wrzącą osoloną

Zupa-krem z selera

Składniki:

Zupa-krem z selera

 

  • 75 dag selerów
  • 2 pietruszki
  • 2 cebule
  • 2 ziemniaki
  • szklanka śmietany
  • 2 żółtka
  • sól
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Zupa-krem z selera
Warzywa i ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokra­jać, zalać wrzącą osoloną wodą i ugotować do miękkości. Ostudzić, a następnie przetrzeć przez sito lub zmiksować (najlepiej wykorzystać przystawkę zakończaną poprzecznym nożykiem). Przetartą zupę podgrzać i gorącą połączyć ze śmietanką wymieszaną z żółtkami (nie gotować).

Podawać bezpośrednio po przyrządzeniu z dodatkiem naci pietruszki i grzanek.

Tagi:

seler