Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Zupa krem z zielonego groszku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przepyszna zupa, pełna cennych witamin podana w towarzystwie prawdziwego rarytasu, czyli gęsich żołądków :)

Zupa krem z zielonego groszku

Składniki:

Zupa krem z zielonego groszku

wszystkie

  • 2 gęsie żołądki
  • 2 gęsie serduszka
  • 150 gram zielonego groszku
  • 0,5 pora
  • 1 marchewka
  • 1 ziemniak
  • 1 pietruszka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka margaryny
  • sól, pieprz, tymianek
  • jogurt grecki
  • grzanki

Sposób przygotowania:

Zupa krem z zielonego groszku

przygotowanie

Zupa krem z zielonego groszku
przygotowujemy wszystkie potrzebne składniki

żołądki i serca oczyszczamy, zalewamy je 5 szklankami wody, dodajemy marchewkę i pietruszkę - gotujemy w osolonej wodzie na wolnym ogniu do miękkości (tak jak rosół)

smażenie

Zupa krem z zielonego groszku
pora, czosnek i groszek przesmażamy na maśle

Por kroimy w talarki, czosnek przeciskamy przez praskę - smażymy na maśle, następnie dodajemy groszek i dalej przesmażamy

gotowanie

Zupa krem z zielonego groszku
na koniec całość gotujemy do miękkości..

Ugotowane żołądki wyjmujemy razem z porem i marchewką, odmierzamy 1 litr wywaru, dodajemy pokrojonego w kostkę ziemniaka oraz podsmażony groszek. Doprawiamy do smaku - gotujemy do miękkości.

Zupę blendujemy, gorącą rozkładamy na talerze, dekorujemy plastrami gotowanych żołądków i serduszek oraz jogurtem.