Sposób przygotowania:
Zupa krem z zielonego groszku wg Alex_M
Marchewkę, pietruszkę i ziemniaki obrać, umyć i pokroić w podobnej wielkości kawałki. Wrzucić do garnka, zalać wodą (tak aby tylko zakryła warzywa) i zagotować. Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Cebulę zeszklić na maśle, pod koniec dodać czosnek. Przełożyć do zupy. Do zupy wsypać groszek przepłukany wodą, dodać sól, gotować do miękkości warzyw. Następnie wyłowić 2-3 łyżki groszku. Zupę zmiksować blenderem na gładki krem, w razie gdy jest bardzo gęsta dolać wody. Dodać śmietankę, czubatą łyżkę koperku, imbir, gałkę. Wymieszać, zagotować, doprawić do smaku solą i białym pieprzem.Gorącą zupę rozlać na talerze, udekorować odłożonym groszkiem zielonym, śmietanką i groszkiem ptysiowym lub innym ulubionym dodatkiem do zup-kremów.