Ania321

Ania321

Złoty Ekspert
[Przepisów: 742]

Krem ze świeżych pomidorów z kulkami mozzarelli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Uwielbiam pomidory pod każdą postacią i często wykorzystuję je w swojej kuchni. Taki krem z pomidorów, podany z kulkami mozzarelli i świeżą natką pietruszki jest naprawdę pyszny.

Krem ze świeżych pomidorów z kulkami mozzarelli Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Krem ze świeżych pomidorów z kulkami mozzarelli

 

  • czosnek 3 ząbki
  • cebula 1 szt
  • pomidory 1,5 kg
  • oregano
  • bazylia otarta
  • oliwa 2 łyżki
  • wywar z kurczaka 3 szklanki
  • natka pietruszki
  • mozzarella małe kulki 1 opakowanie
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Krem ze świeżych pomidorów z kulkami mozzarelli
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na rozgrzanej w rondlu oliwie. Następnie dodajemy sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory oraz drobniutko pokrojony czosnek. Mieszamy i podsmażamy przez około 2-3 minuty.

Po tym czasie wlewamy wywar, zagotowujemy, zmniejszamy ogień i dusimy przez około 15-20 minut. Miksujemy zupę za pomocą blendera na gładki krem. Przyprawiamy do smaku bazylią, oregano, pieprzem oraz solą.

Nakładamy na talerze, wrzucamy po kilka kulek mozzarelli  i posypujemy posiekaną natką pietruszki.  
Krem ze świeżych pomidorów z kulkami mozarelli
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na rozgrzanej w rondlu oliwie.
Krem ze świeżych pomidorów z kulkami mozarelli
Następnie dodajemy sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory oraz drobniutko pokrojony czosnek.
Krem ze świeżych pomidorów z kulkami mozarelli
Po tym czasie wlewamy wywar, zagotowujemy, zmniejszamy ogień i dusimy przez około 15-20 minut.
Krem ze świeżych pomidorów z kulkami mozarelli
Miksujemy zupę za pomocą blendera na gładki krem.

Tagi:

zupa zupa krem