zzeszytubabci

zzeszytubabci

Szef Kuchni
[Przepisów: 65]

Zupa Marchwiowa z porem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zdrowa i dietetyczna zupa

Zupa Marchwiowa z porem

Składniki:

Zupa Marchwiowa z porem

 

  • 50 gram masła
  • 100 gram drobno posiekanej cebuli
  • 2 cienko pokrojone pory (jedynie białe części)
  • 2 litry wody
  • 1 kilogram obranej ze skórki małej marchewki pociętej w drobną kostkę
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • 6 łyżek stołowych kefiru lub jogurtu naturalnego

 

 

Sposób przygotowania:

Zupa Marchwiowa z porem
Stopić połowę przygotowanego masła w rondlu (ok. 4 litrowym). Dodać cebulę oraz porę. Dusić stale mieszając przez ok 3 minuty, lub do chwili gdy będą lekko przyrumienione. Dodać wodę i doprowadzić do wrzenia. Dodać marchewkę, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Przykryć i gotować na małym ogniu przez ok. 30 minut. Lub do momentu gdy marchewka będzie bardzo miękka. Przelać zawartość rondla do robota kuchennego i miksować ok. minuty na najwyższych obrotach. Ponownie przelać do rondla i doprowadzić do wrzenia. Wlać kefir lub jogurt. Dodać pozostałe masło.

Tagi:

marchewka