anullka7

anullka7

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 514]

Zupa marchwiowo- ryżowa dietetyczna

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Smaczna zupa dietetyczna, dla chorych i nie tylko:)

Zupa marchwiowo- ryżowa dietetyczna

Składniki:

Zupa marchwiowo- ryżowa dietetyczna

 

  • 1 pierś z kurczaka pojedyńcza (bez skóry)
  • 8 średnich marchwi
  • 4-5 ziemmniaków
  • 1 mały por
  • 1/4 małego selera
  • 1 pietruszka
  • 10 dkg suchego ryżu
  • listek laurowy
  • ziele angielskie
  • sól
  • (ewentualnie pieprz)
  • zielony posiekany koperek(1 łyzka czubata)
  • 1,5 litra wody

 

Sposób przygotowania:

Zupa marchwiowo- ryżowa dietetyczna
Marchew obrać, 6 szt pokroić w kawałki , włożyć do rondelka, zalać wodą( wody ma być tyle, żeby marchewka była tylko przykryta, gotować aż będzie miękka.
Pierś z kurczaka umyć, zalać wodą, zagotować, dodać 2 pozostałe marchewki starte na tarce, startego selera, pietruszkę, pora pokrojonego w cienkie talarki.
Gdy wszystko zacznie się gotować, dodać listek laurowy, ziele, ryż i trochę soli, gotować wszystko 30 min na małym ogniu.
Po tym czasie, dodać obrane ziemniaki, pokrojone w kostkę, gotować aż wszystko będzie miękkie.
Ugotowaną wcześniej marchewkę, zmiksować blenderem i wlać do zupy, jeszcze raz wszystko zagotować.
Wyjąć pierś z kurczaka, drobno pokroić, wrzucić do garnka , dodać posiekany koperek , doprawić solą i ewentualnie pieprzem, dokładnie wymieszać

Smacznego.