bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Zupa meksykańska

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Zupa z mięsem mielonym, czerwona fasola i z kukurydzą. Pyszna rozgrzewająca zupa na chłodne dni i nie tylko.

Zupa meksykańska

Składniki:

Zupa meksykańska

 

  • 0,5 kilograma mięsa mielonego wołowego

 

  • 1 puszka kukurydzy konserwowej

 

 

  • 1 cebula

 

  • 2 litry bulionu wołowego

 

 

  • kilka łyżek koncentratu pomidorowego

 

 

  • chilli

 

 

  • oregano suszone

 

  • 2-3 łyżki mąki do zagęszczenia zupy

 

  • smalec do smażenia

Sposób przygotowania:

Zupa meksykańska
Mięso mielone podsmażyć na patelni na smalcu, tak aby było zrumienione, dosypać odrobinę oregano, na osobnej patelni zeszklić posiekaną w kostkę cebulą.

Przełożyć do garnka razem z mięsem, dodać odsączoną kukurydzę i zalać bulionem wołowym. Gotować 20 minut. Dodać koncentrat pomidorowy, pomidory z puszki i odsączoną fasolę.

Gotować jeszcze 10-15 minut.

Mąkę wymieszać z wodą i zagęścić zupę. Na rozgrzaną patelnię dodać łyżkę smalcu, wsypać trochę słodkiej i ostrej papryki, smażyć do momentu aż papryka zrobi się ciemna , nie może być przypalona.

Dodać do zupy, doprawić solą, pieprzem i chili.