zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2421]

Zupa meksykańska z klopsikami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Tak nam zasmakowałam zupa meksykańska, że zrobiłam kolejną jej wersję. Tę z klopsikami robi się szybko. Mięso co prawda mielone ale do innego nie miałam dostępu i to była konieczność.

Zupa meksykańska z klopsikami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zupa meksykańska z klopsikami

 

Sposób przygotowania:

Zupa meksykańska z klopsikami
W garnku rozgrzać kilka łyżek oleju. Wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażyć. Następnie wrzucić pokrojone pieczarki i paprykę i dalej chwilę smażyć. Wlać gorącą wodę, pokrojone w kostkę ziemniaki, dodać przyprawy i gotować prawie do miękkości ziemniaków. Mięso na klopsiki przełożyć do miski, dodać wszystkie przyprawy wlać 3 łyżki wody i wyrobić masę. Formować z niej małe klopsiki, gdyby okazało się, ze masa jest za luźna dodać troszkę kaszy manny. Gotowe klopsiki wrzucać delikatnie do garnka, zagotować a potem dodać odsączony groszek, marchewkę, kukurydzę i wypłukaną fasolę. Wszystko gotować kilka minut aż klopsiki będą ugotowane, dodać koncentrat i ketchup, ewentualnie doprawić jeszcze do smaku, zagęścić zupę mąką wymieszaną z odrobiną wody i zagotować zupę. Podawać na gorąco.
Zupa meksykańska z klopsikami
Etap 1 Część składnikó wpodsmażyć i podlać wodą
Zupa meksykańska z klopsikami
Etap 2 Przygotwać klopsiki i wrzucić je do zupy
Zupa meksykańska z klopsikami
Etap 3 Gotwać chwilę dodac resztę składników i zagęścić zupę