małgosia7902

małgosia7902

Starszy Kucharz
[Przepisów: 36]

Zupa minestrone

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

są różne wersje tej zupy ja akurat ten wariant serwuje swoim domownikom

Zupa minestrone

Składniki:

Zupa minestrone

 

  • 1 łyżka oleju,
  • 1 posiekana cebula,
  • 2 posiekane łodygi selera naciowego,
  • 1 posiekany por,
  • 2 pokrojone w kostkę małe cukinie,
  • 1 mała posiekana papryczka chili,
  • 2 marchewki pokrojone w kostkę,
  • 2 plastry boczku pokrojone w kostkę,
  • 2 puszki (po 400 g) pomidorów w zalewie,
  • 1 l bulionu drobiowego,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 puszka (420 g) białej fasolki,
  • 1/2 szklanki drobnego makaronu,
  • garść natki,
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Zupa minestrone
Rozgrzewamy olej, smażymy czosnek, cebulę, seler i pora. Gdy się zeszklą, dodajemy boczek, smażymy 2 minuty. Potem dodajemy pozostałe warzywa, dusimy 10 minut na małym ogniu, często mieszając, aż warzywa zmiękną.
Dodajemy rozdrobnione pomidory wraz z zalewą, bulion, cukier, sól i pieprz, gotujemy 10 minut lub dłużej. Dodajemy fasolkę, makaron i natkę, gotujemy jeszcze 10 minut. Przyprawiamy do smaku.