2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Zupa mocno pomidorowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Mocno pomidorowa zupa z dodatkiem domowej roboty przecieru pomidorowego z delikatnymi.... niteczkami bo tak lubię:)

Zupa mocno pomidorowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa mocno pomidorowa

 

  • 2,5 litra bulionu mięsno-warzywnego
  • 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego Pudliszki
  • 250 ml gęstego przecieru z pomidorów najlepiej domowej roboty
  • 1 łyżka margaryny
  • 2 łyżeczki mąki pszennej do zawiesiny
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • sól,pieprz czarny do smaku
  • 1 paczka makaronu u mnie niteczki

Sposób przygotowania:

Zupa mocno pomidorowa
Bulion wlać do garnka ,doprowadzić do wrzenia .Na patelni rozgrzać margarynę włożyć koncentrat i przesmażyć aż "zabulgocze" wlać do gorącego wywaru ,dodać przecier i pogotować chwilkę ,z mąki i małej ilości wody zrobić zawiesinę wlać do zupy doprawić do smaku solą i czarnym mielonym pieprzem .W garnuszku rozprowadzić podaną ilość śmietany niewielką ilością zupy i wlać do garnka,zamieszać nie gotować . W między czasie ugotować makaron tak jak w przepisie na opakowaniu i podawać z gorącą zupą . Można doprawić natką pietruszki ale ja wolę taką :) Zamiast makaronu można dodać do niej ugotowany na sypko ryż.
Zupa mocno pomidorowa
ja miałam bulion gotowany na kościach schabowych z dodatkiem warzyw
Zupa mocno pomidorowa
koncentrat przesmażamy na margarynie aż zabulgocze
Zupa mocno pomidorowa
do zupy z koncentratem dodajemy gęsty przecier pomidorowy
Zupa mocno pomidorowa
doprawiamy do smaku solą pieprzem zagęszczamy nie wielką ilością mąki i śmietany