Sposób przygotowania:
Zupa morelowa z ryżem.
Morele umyć , usunac pestki,miąższ pokroic w plasterki.Jablka obrac przekroic na cwiartki, wyjac gniazda nasienne.Owoce wlozyc do ¾ litra wrzacej wody.Wsypac 5 łyżek cukru szczypte cynamonu i gotowac na malym ogniu5 min.Kilka plasterkow moreli odlozyc reszte zmiksowac z jablkami na gladka mase.Zagotowac szklanke wody z lyzka cukru i szczypta soli .Wsypac ryz, gotowac ,az sie rozlci.Wrazie potrzeby dolac odrobine wrzacej wody.Ryz wymieszac z lyzeczka cynamonu, wkladac kolejno do filizanki lub innego malutkiego naczynka , mocno docisnaci ostroznie wylozyc na talerz.Wlac ostroznie morelowa zupe .Ozdobic kleksem smietanki i odlozonymi morelami.Smacznego.
Sarenka