marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Zupa na ostro z kukurydzą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Zupa serowa smakuje najlepiej z opiekanymi grzankami posypanymi kminkiem lub bagietką z czosnkiem.Pycha!

Zupa na ostro z kukurydzą

Składniki:

Zupa na ostro z kukurydzą

 

  • 1,5 l. wywaru warzywnego,
  • 2-3 kostki serka topionego naturalnego,
  • puszka kukurydzy w zalewie,
  • 2 średnie czuszki,
  • 4 duże ząbki czosnku,
  • 5 dużych kromek czerstwego białego chleba,
  • kminek,
  • sól,
  • 1-2 łyżki oleju do smażenia,
  • sos` Worcester".

Sposób przygotowania:

Zupa na ostro z kukurydzą
Ugotować wywar warzywny z oczyszczonych i opłukanych jarzyn, dodając przypraw zapachowych. Wkroić oczyszczone i posiekane czuszki, zaprawić wywar topionymi serkami i zamieszać. Kukurydzę osączyć na sitku i wsypać do garnka z zupą. Pogotować z 15 min. Doprawić solą i worcesterem. Rozgrzać trochę oleju na patelni i wkroić kawałki chleba, zrumienić, wyjąć, osączyć i przełożyć grzanki cedzakiem na talerzyk z kminkiem i obtoczyć je. Zamiast grzanek z chleba mogą być z pokrojonej bagietki na której rozetrzeć zmiażdżone ząbki czosnku. Zupę nalewać do filiżanek do zup lub do talerzy głębokich i podawać z grzankami.