Sposób przygotowania:
Menudo meksykańskie
Flaczki przygotować tak jak do polskich flaczków - obgotować raz lub dwa, oczyścić z błon i tłuszczu i pokroić w paski. Zalać surowe mięso wieprzowe wodą i zacząć gotować - ja podsmażyłem je najpierw to w gotowaniu nie puszcza szumowin. Gdy flaczki już są przygotowane to dodać je do gotującego się mięsa i gotować do miękkości, golonki wędzone nie wymagają długiego gotowania więc można je dodać na kilkanaście minut przed końcem. Wyjąć mięso i golonki i po przestygnięciu odkroić od kości, pokroić na małe kawałki i włożyć do zupy. Papryki oczyścić z nasion i pokroić, z papryką habanero obchodzimy się bardzo ostrożnie, czosnek pokroić i dodać do zupy razem z przyprawami i posolić do smaku, można też dać cebulę - ja zapomniałem o cebuli. Białą kukurydzę (może być żółta) odcedzić i opłukać i też wrzucić do zupy, gotować kilkanaście minut. Podać z pokrojoną kolendrą, szczypiorem i limonką pokrojoną w ósemki i oczywiście tortillą. *Menudo meksykańskie jest robione nie z golonkami ale z nóżkami wieprzowymi, ja miałem golonka to postanowiłem je wykorzystać.
marietta