Polpal

Polpal

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 153]

Menudo meksykańskie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Menudo to flaczki po meksykańsku z białą kukurydzą na ostro.

Menudo meksykańskie Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Menudo meksykańskie

 

  • 1 kg flaczków wołowych
  • ok. 1 kg małych golonek wieprzowych wędzonych
  • 4 małe kawałki wieprzowiny od karczku z kością
  • 1 puszka białej kukurydzy (white hominy) 822 g
  • 1 łyżka oregano
  • 1 łyżeczka czerwonych płatków papryki (nasiona suszone)
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 3 szczypty majeranku
  • 3 średnie papryki jalapeño
  • 1 papryka habanero - opcjonalnie
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • liść laurowy
  • sól do smaku
  • szczypior, kolendra, limonka, tortillas

Sposób przygotowania:

Menudo meksykańskie
Flaczki przygotować tak jak do polskich flaczków - obgotować raz lub dwa, oczyścić z błon i tłuszczu i pokroić w paski. Zalać surowe mięso wieprzowe wodą i zacząć gotować - ja podsmażyłem je najpierw to w gotowaniu nie puszcza szumowin. Gdy flaczki już są przygotowane to dodać je do gotującego się mięsa i gotować do miękkości, golonki wędzone nie wymagają długiego gotowania więc można je dodać na kilkanaście minut przed końcem. Wyjąć mięso i golonki i po przestygnięciu odkroić od kości, pokroić na małe kawałki i włożyć do zupy. Papryki oczyścić z nasion i pokroić, z papryką habanero obchodzimy się bardzo ostrożnie, czosnek pokroić i dodać do zupy razem z przyprawami i posolić do smaku, można też dać cebulę - ja zapomniałem o cebuli. Białą kukurydzę (może być żółta) odcedzić i opłukać i też wrzucić do zupy, gotować kilkanaście minut. Podać z pokrojoną kolendrą, szczypiorem i limonką pokrojoną w ósemki i oczywiście tortillą. *Menudo meksykańskie jest robione nie z golonkami ale z nóżkami wieprzowymi, ja miałem golonka to postanowiłem je wykorzystać.
Menudo meksykańskie
Jalapeño, habanero i czerwone płatki paprykowe dają zupie bardzo ostry smak