cherry

cherry

Złoty Ekspert
[Przepisów: 508]

Książka Kucharska: Książka kucharska wyd. Printex I

Zupa neapolitańska

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

przepis na zupę po włosku

Zupa neapolitańska

Składniki:

Zupa neapolitańska

 

  • ¼ kg mięsa lub kości,
  • ćwiartka słodkiej śmietanki,
  • 2 żółtka,
  • sól do smaku,
  • 5 dag utartego sera żółtego (najlepiej parmezanu)
  • ¼ kg makaronu,
  • 2 litry wody,
  • włoszczyzna,
  • pół łyżki mąki

 

Sposób przygotowania:

Zupa neapolitańska

Ugotować wywar z mięsa i włoszczyzny i zaprawić go śmietaną zmieszaną z żółtkiem i mąką. Osobno ugotować makaron w osolonej wodzie. Kiedy zupa będzie gotowa, posypywać ją utartym serem bezpośrednio na talerzach.