dorjana

dorjana

Starszy Kucharz
[Przepisów: 34]

Zupa nic z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

lekka zupa nic z truskawkami

Zupa nic  z truskawkami

Składniki:

Zupa nic z truskawkami

 

 

Sposób przygotowania:

Zupa nic z truskawkami
Truskawki przebrać, umyć, osączyć, usunąć szypułki i przetrzeć przez gęste sito lub zmiksować. Oddzielić żółtka od białek. Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym i odstawić z ognia. Z białek ubić sztywną pianę i nakładać łyżką na gorące mleko kulki wielkości jajka. Obgotować porcje piany z obu stron, przewracając je łyżką cedzakową. Ugotowaną pianę wyjąć łyżką cedzakową na półmisek. Żółtka utrzeć z cukrem na białą, pulchną masę i dodać do owoców. Stopniowo połączyć z mlekiem. Dodać cynamon i goździki. Podawać zupę z ryżem. Udekorować obgotowaną pianą.

Tagi:

jajko jajka