motyl87

motyl87

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 177]

Zupa ogórkowa Ani

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna zupa ogórkowa zabielana śmietaną

Zupa ogórkowa Ani

Składniki:

Zupa ogórkowa Ani

 

  • 2 kości wieprzowe
  • 1 marchewka
  • kawałek pietruszki
  • kawałek selera
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżka wegety lub kucharku
  • makaron nitki
  • 5 ogórków kiszonych
  • 1 mała śmietana 30%

Sposób przygotowania:

Zupa ogórkowa Ani
Kości umyć, włożyć do garnka, zalać 2 1/2 litra wody. Gdy woda się zagotuje, zebrać powstałą pianę z szumowiną. Garnek przykryć i gotować na małym ogniu. Po około 30 minutach do wywaru dodać cebulę, seler, pietruszkę oraz pokrojoną na kawałki marchew. Wsypać wegetę, przykryć i nadal gotować. Po około 1 godzinie gotowania wsypać garść makaronu nitki i gotować około 5 minut. Ogórki kiszone zatrzeć na tarce o dużych oczkach, natępnie dodać do gotującego się wywaru. Na końcu do wywaru wlać śmietanę i jeszcze chwilę pogotować. Zupę wlać na talerz i posypać natką pietruszki.