Sposób przygotowania:
Czerwony barszcz z botwinką mrożoną
Serwatkę wlać do garnka dodać wodę , na 1 litr serwatki jeżeli jest kwaśna dodać około litra wody, Zagotować, dodać liść laurowy, ziele angielskie, ząbek czosnku.
Buraczki obrane i pokrojone w plastry lub w kostkę. Gotować 10 minut razem i dodać mrożoną botwinkę. Zagotować i gotować 5 minut wszystko razem, po czym wyjąć buraczki. Przyprawić do smaku pieprzem i solą czosnkową. Zatrzepać śmietaną wymieszaną ze śmietaną i posypać świeżym koperkiem.
Ziemniaki ugotować osobno i podawać z ziemniakami zgniecionymi lub w koską.
Buraczki obrane i pokrojone w plastry lub w kostkę. Gotować 10 minut razem i dodać mrożoną botwinkę. Zagotować i gotować 5 minut wszystko razem, po czym wyjąć buraczki. Przyprawić do smaku pieprzem i solą czosnkową. Zatrzepać śmietaną wymieszaną ze śmietaną i posypać świeżym koperkiem.
Ziemniaki ugotować osobno i podawać z ziemniakami zgniecionymi lub w koską.