Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1129]

Zupa z fasolki szparagowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Fasolka szparagowa może stać się bazą delikatnej, smacznej zupy. Możemy wykorzystać fasolkę świeżą lub z mrożonki.

Zupa z fasolki szparagowej

Składniki:

Zupa z fasolki szparagowej

 

Sposób przygotowania:

Zupa z fasolki szparagowej
Przygotowujemy bulion. Skrzydełka myjemy, osuszamy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą. Zagotowujemy. Zdejmujemy szumowiny. Włoszczyznę myjemy, marchewki, selera i korzenie pietruszki obieramy. Cebulę opalamy na palniku. Włoszczyznę i cebulę dodajemy do bulionu, wrzucamy pieprz w ziarnach, ziele angielskie i listki laurowe, dodajemy sól, zagotowujemy, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy 1,5 godziny. Następnie bulion przecedzamy przez sitko.

W czasie gotowania bulionu przygotowujemy fasolkę i ziemniaki. Fasolkę myjemy, odcinamy końcówki, fasolki kroimy na mniejsze kawałki. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę.

Fasolkę i ziemniaki wrzucamy do bulionu, dodajemy marchewkę z bulionu, gotujemy 20 minut. Zupę doprawiamy solą i pieprzem, zabielamy śmietaną.