Sposób przygotowania:
Zupa ogórkowa z mięsnymi kulkami
Ziemniaki obieramy i kroimy na niewielkie kawałki i wrzucamy do gotującego się bulionu. Marchewkę i pietruszkę również obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach lub kroimy na małe kawałki. Dorzucamy do bulionu. Na tarce o grubych oczkach ścieramy wszystkie ogórki kiszone. Gdy warzywa w bulionie będą miękkie, wrzucamy starte ogórki i dolewa sok z nich. Całość zabielamy mlekiem, doprawiamy solą, czosnkiem granulowanym i pieprzem. Chwilę jeszcze gotujemy. KULKI MIĘSNE: Mięso mielone mieszamy z bułką tartą. Doprawiamy pieprzem ziołowym,koperkiem suszonym i solą. Formujemy małe kulki, które wrzucamy do gotującej się lekko osolonej wody. Gotujemy ok. 5 minut od momentu, gdy wypłyną na powierzchnię. Kulki można przełożyć do garnka z zupą, bądź wkładać do każdego talerza osobno.