Sposób przygotowania:
Ogórkowa z przesmażonymi ogórkami
Pietruszkę i selera obrać, umyć i zetrzeć na tarce. Por oczyścić i pokroić w paseczki. Ziemniaki i marchewki obrać, umyć i pokroić w kostkę.Wrzucić do garnka, zalać wodą, dodać szczyptę soli, 2 kulki ziela angielskiego, listek laurowy i 3-4 kulki pieprzu. Gotować 10 minut. Wrzucić seler, pietruszkę i por. Gotować do miękkości warzyw. W międzyczasie ogórki zetrzeć na tarce jarzynowej. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić ogórki, przesmażyć kilka minut. Dodać chochelkę wywaru z jarzyn, zamieszać, wlać całość do garnka. Gotować aż ogórki zmiękną. Doprawić do smaku. Wlać śmietankę. Zagotować. Gorącą zupę rozlać do talerzy, posypać kiełkami do dekoracji. Podawać na obiad z kromką świeżego chleba z masłem czosnkowym lub jako pierwsze danie obiadowe