Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Zupa ogórkowo kapuściana z ziemniakami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Zupa ogórkowa z ziemniakami gości na naszym stole dość często, jednak z racji sezonu na młoda kapustkę postanowiłam urozmaić naszą klasyczną zupkę o nowy smak .. wyszło pyszne

Zupa ogórkowo kapuściana z ziemniakami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa ogórkowo kapuściana z ziemniakami

 

Sposób przygotowania:

Zupa ogórkowo kapuściana z ziemniakami
Kość wkładamy do garnka, zalewamy około 2,5l wody i gotujemy wywar, ściągamy szumowinę, solimy, dodajemy liść i ziele angielskie i zagotowujemy. warzywa obieramy. Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę kroimy w kostkę, ogórki ścieramy na tarce na małych oczkach a kapustę szatkujemy. Do wywaru wrzucamy ziemniaki, marchewkę i pietruszkę oraz natkę - gotujemy 5 minut po czym dodajemy kapustę i gotujemy kwadrans. Następnie dodajemy starte ogórki, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i całość gotujemy jeszcze około 5 minut. Zalewamy zupę śmietaną i zagotowujemy. Podajemy z posiekanym koperkiem.
Zupa ogórkowo kapuściana z ziemniakami
Etap 1 na wieprzowej kości gotujemy wywar
Zupa ogórkowo kapuściana z ziemniakami
Etap 2 do wywaru dodajemy warzywka i natkę
Zupa ogórkowo kapuściana z ziemniakami
Etap 3następnie dodajemy poszatkowaną kapustę
Zupa ogórkowo kapuściana z ziemniakami
Etap 4 dodajemy starte na tarce ogórki konserwowe