buciol78

buciol78

Szef Kuchni
[Przepisów: 71]

Zupa ozorkowa

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Bardzo pyszna zupa,Polecam

Zupa ozorkowa

Składniki:

Zupa ozorkowa

 

  • 6 szt ozorków wieprzowych
  • 1 por sama biała część bez liści
  • 3 średnie marchewki
  • 3 średnie pietruszki korzeń
  • 3-4 listki laurowe
  • 3-4 ziela angielskiego
  • 1 pęczek pietruszki zielonej
  • sól,pierz,maggi do smaku

 

Sposób przygotowania:

Zupa ozorkowa
Do dużego garnka włożyć ozory zalać wodą,posolić solą i obgotowywać przez ok.1h.W między czasie warzywa opłukać,obrać,pokroić w ukośne talarki o grubości ok.1cm.Ozory odcedzamy,czekamy aż trochę ostygną.Obieramy ozory ze skóry powinna łatwo odchodzić,kroimy w plastry ( 1.5 cm ) i wrzucamy z powrotem do garnka zalewamy ponownie wodą dodajemy ziele i liść laurowy.Solimy.Gotujemy na małym ogniu ( tak jak rosół ) ok.1h do miękkości,w połowie gotowania dodajemy warzywa.Doprawiamy do smaku,posypujemy zieloną pietruszką.Najlepiej zupa smakuje z kluskami kładzionymi,lub makaronem.

Tagi:

beza bezy