Termar

Termar

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 357]

Zupa pachnąca pietruszką - wspomnienie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Od rana chodził za mną jej smak, więc po kilkudziesięciu latach ugotowałam ją po raz pierwszy

 Zupa pachnąca pietruszką - wspomnienie

Składniki:

Zupa pachnąca pietruszką - wspomnienie

 

  • żeberka mięsne, chude - 40 dag
  • ziemniaki - 30 dag
  • kapusta biała - 25 dag
  • marchew - 2 średnie szt
  • pietruszka - 2 korzenie małe
  • seler korzeniowy - 5 dag
  • por 1/4 szt
  • seler listki - 6 - listków zerwanych z łodygi
  • magi zielona - 3 - 4 listki zerwane z łodygi
  • natka pietruszki 1, duży pęczek lub 2 małe
  • sól - do smaku ziele angielskie - 2 - ziarna
  • pieprz - 3 - 5 ziarenek

 

Sposób przygotowania:

Zupa pachnąca pietruszką - wspomnienie
Żeberka porcjujemy płuczemy , zalewamy wodą (2 - 2,5 l) i gotujemy na średnim ogniu. Kapustę płuczemy, obieramy z wierzchnich uszkodzonych liści i kroimy w makaronik. Sparzamy ją wrzątkiem. Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w kostkę. Warzywa korzeniowe po obraniu i umyciu ścieramy na tarce jarzynowej na największych otworach. Por przekrawamy wzdłuż i płuczemy każdy liść a następnie kroimy go w półkrążki. Magi, zielone listki selera i natkę siekamy drobno. Po 25 minutach gotowania się żeberek dodajemy do nich ziemniaki, kapustę i pozostałe warzywa korzeniowe, oraz pieprz i ziele angielskie. Gdy zupa nam się zagotuje zmniejszamy płomień i gotujemy dalej. Pięć minut przed końcem gotowania dodajemy posiekane magi, listki selera i część natki oraz solimy do smaku. Po ugotowaniu zupę rozlewamy na talerze i każdą porcję suto posypujemy jeszcze natką.