Sposób przygotowania:
Zupa pachnąca pietruszką - wspomnienie
Żeberka porcjujemy płuczemy , zalewamy wodą (2 - 2,5 l) i gotujemy na średnim ogniu. Kapustę płuczemy, obieramy z wierzchnich uszkodzonych liści i kroimy w makaronik. Sparzamy ją wrzątkiem. Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w kostkę. Warzywa korzeniowe po obraniu i umyciu ścieramy na tarce jarzynowej na największych otworach. Por przekrawamy wzdłuż i płuczemy każdy liść a następnie kroimy go w półkrążki. Magi, zielone listki selera i natkę siekamy drobno. Po 25 minutach gotowania się żeberek dodajemy do nich ziemniaki, kapustę i pozostałe warzywa korzeniowe, oraz pieprz i ziele angielskie. Gdy zupa nam się zagotuje zmniejszamy płomień i gotujemy dalej. Pięć minut przed końcem gotowania dodajemy posiekane magi, listki selera i część natki oraz solimy do smaku. Po ugotowaniu zupę rozlewamy na talerze i każdą porcję suto posypujemy jeszcze natką.
dusia30