reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Zupa paprykowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Przepisów na tą pyszną zupę jest wiele- ten to mix dostosowany do naszego smaku- słodkawa i lekko pikantna.

Zupa paprykowa

Składniki:

Zupa paprykowa

 

Sposób przygotowania:

Zupa paprykowa
Paprykę opiekamy- można w piekarniku, ja jednak robię to na palniku, tak jak cebulę do rosołu, Wkładam do folii lub można też do żaroodpornego pojemnika z przykrywką i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie obieramy skórkę- tyle ile się da, nie musi być bardzo dokładnie i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy na kostkę i podsmażamy na 2 łyżkach oleju. Gdy jest już szklista dodajemy czosnek, pokrojony na plasterki i paprykę. Wszystko razem dusimy przez 10 minut. W osobnym garnku zagotowujemy wywar z warzyw (możemy użyć wody i 2 rosołków warzywnych) dodajemy przyprawy i paprykę z cebulą wraz z olejem. Gotujemy 10 minut, Odstawiamy aż lekko przestygnie i miksujemy na gładki krem. Zupę ponownie zagotowujemy i ewentualnie podprawiamy.