Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Zupa pieczarkowa 1

  • 14
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 31

Marchewkę, pietruszkę i kawałek selera zetrzeć na tarce (na grubych oczkach),

Zupa pieczarkowa 1

Składniki:

Zupa pieczarkowa 1

 

  • 0,5 kg pieczarek
  • średnia marchewka
  • mała pietruszka
  • 1/4 z średniej wielkości selera
  • ok. 20 cm pora
  • 1/3 kostki masła
  • kostka rosołowa lub wywar z rosołu
  • 4,5 ziemniaków
  • do zagęszczenia zupy (śmietana, mąka lub kaszka)

Sposób przygotowania:

Zupa pieczarkowa 1

Marchewkę, pietruszkę i kawałek selera zetrzeć na tarce (na grubych oczkach), rozpuścić 1/3 kostki masła na patelni, wrzucić włoszczyznę i lekko poddusić, dodać również por w całości, posolić do smaku, a na końcu wrzucić drobno pokrojone pieczarki - najlepiej w paski - (mieszać od czasu do czasu i uważać, żeby się nie rozpadły), kiedy włoszczyzna z pieczarkami będą już wystarczająco przysmażone całość wrzucić do 3/4 garnka z kostkę rosołową (może być warzywna, grzybowa lub z kury) albo wywarem z rosołu (wołowy raczej odpada), następnie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, gotować na małym ogniu, por wyrzucamy z garnka, zupę doprawiamy do smaku (pieprz, sól). Na koniec zupę pieczarkową można zagęścić śmietaną, wodą z mąką lub 3 dużymi łyżkami drobnej kaszki (rzecz gustu), można także posypać świeżą natką pietruszki.