eluska

eluska

Szef Kuchni
[Przepisów: 19]

Zupa pieczarkowa wg eluski

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo często robię tą zupę i można tez pieczarki pokroić w grubsze kawałki i dalej robimy jak w przepisie.

Zupa pieczarkowa wg eluski

Składniki:

Zupa pieczarkowa wg eluski

 

  • 30 dag średniej wielkości pieczarek
  • 1 litr bulionu
  • łyżka masła
  • 0,25 l śmietanki (pol na pol kwaśna i słodka)
  • 1 łyżka mąki
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Zupa pieczarkowa wg eluski
Pieczarki, po umyciu i wysuszeniu należy potrzeć na grubej tarce.
Podsmażyć je na patelni na maśle, a następnie wrzucić do przygotowanego uprzednio świeżego bulionu. Gotować przez około 10 minut, dodać rozmieszaną śmietanę z mąką.
By śmietana się nie zważyła należy przed wlaniem dodać do niej 2 łyżki gorącego wywaru i szybko rozmieszać.
Przyprawić do smaku,sola i pieprzem .Gdy wlejemy na talerz posypać natką pietruszki