Agnieszka 72

Agnieszka 72

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 105]

Zupa pieczarkowa z ziemniakami i makaronem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
  • KALORIE: 100
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Już wczoraj wieczorem miałam pomysł na dzisiejszą zupę właśnie taką gotował mój dziadziuś i mama gotuje do dziś koniecznie z ziemniakami i makaronem mój dodatek to zabielenie zupy serkami topionymi.

Zupa pieczarkowa z ziemniakami i makaronem

Składniki:

Zupa pieczarkowa z ziemniakami i makaronem

pieczarki

  • 600 g porcji rosołowych z kurczaka,
  • 5 łyżek warzyw z mieszanki siedmioskładnikowej,
  • 75 g korzeń pietruszki,
  • 500 g świeżych pieczarek,
  • 2 łyżki masła prawdziwego,
  • 6 ziemniaków ( u mnie młode ),
  • 3 ziarenka ziela angielskiego,
  • 1 liść laurowy,
  • 1,5 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,
  • 5 łyżek makaronu gwiazdki,
  • 2 serki topione gouda po 100 g każdy,
  • 20 g natki pietruszki ( mały pęczek ).

Sposób przygotowania:

Zupa pieczarkowa z ziemniakami i makaronem

pieczarki

Zupa pieczarkowa z ziemniakami i makaronem

Do garnka wlać dwa litry wody, dodać umyte i podzielone na części porcję rosołową oraz warzywa z mieszanki siedmioskładnikowej. Po chwili wkroić obrany i pokrojony w grubsze plastry korzeń pietruszki. Gotować do miękkości porcji rosołowych w czasie gotowania na małym ogniu dodać przyprawę uniwersalną oraz ziela angielskie oraz liść laurowy. Gdy porcja jest już wystarczająco miękka dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i od czasu zagotowania się wywaru z ziemniakami gotować na wolnym ogniu do miękkości ziemniaków.

pieczarki

Zupa pieczarkowa z ziemniakami i makaronem

Jak w wywarze gotującym się z ziemniakami, ziemniaki są już miękkie wtedy wsypać makaron kto jaki ma ochotę i gotować na średnim ogniu do miękkości dodanego makaronu w międzyczasie co jakiś czas przemieszać aby makaron nie przystał do dna garnka. W czasie gdy zupa z ziemniakami i makaronem się gotuje przygotować pieczarki, a mianowicie oczyścić je i pokroić razem z nóżkami na dowolne plastry ( wiem że niektórzy nie oczyszczają pieczarek ). Na patelnię dodać masło rozpuścić go przełożyć przygotowane pieczarki i podsmażyć je do czasu wyparowania z nich wody.

pieczarki

Zupa pieczarkowa z ziemniakami i makaronem

Gdy mamy już przygotowane pieczarki a makaron w zupie jest miękki wtedy dodać do zupy pieczarki pogotować z dziesięć minut na wolnym ogniu, następnie wkroić natkę pietruszki a w czasie gdy zupa się gotuje przygotować serki topione. Do salaterki przełożyć z opakowań serki dodać kilka łyżek gorącego wywaru z zupy, serki rozgnieść widelcem razem z wywarem a następnie zmiksować małym robotem kuchennym tak aby nie było grudek z serka.

pieczarki

Zupa pieczarkowa z ziemniakami i makaronem

Do gotującej się na wolnym ogniu zupy wlać przygotowane wcześniej serki topione, szybkim ruchem łyżki zamieszać aby serki się nie zważyły, doprawić jeszcze do smaku przyprawą uniwersalną i cały czas mieszając pogotować zupę tak około pięć do dziesięciu minut. Ugotowaną aromatyczną zupę zdjąć z ognia.

pieczarki

Zupa pieczarkowa z ziemniakami i makaronem

Gotową jeszcze gorącą zupę podaję z dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu czarnego tak jak lubię. Pieprz można pominąć jeżeli ktoś nie lubi. Zupę można jeść z kromką chleba jeżeli ktoś tak lubi u mnie właśnie syn tak jada do każdej zupy musi u niego być chleb. Myślę że serek świetnie zastąpi śmietanę, ponieważ zupa sama w sobie jest wystarczająco tłusta.