OktawiaG

OktawiaG

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 184]

Zupa pieczarkowa z fasolką szparagową i kabaczkiem

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Wspaniała zupka pieczarkowa z warzywami takimi jak żółtka fasolka, kabaczek i pomidorki koktajlowe, a do tego ziołowa oprawa:)

Zupa pieczarkowa z fasolką szparagową i kabaczkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa pieczarkowa z fasolką szparagową i kabaczkiem

 

  • 0,5 kg pieczarek
  • 300 g fasolki żółtej szparagowej
  • pół kabaczka
  • cebula
  • olej/masło
  • 150 g pomidorków koktajlowych
  • 1,2-1,5 l bulionu warzywnego
  • kostka grzybowa - opcjonalnie.
  • przyprawy: 1 łyżeczka: tymianku , majeranku, rozmarynu,
  • liścia lubczyku
  • sól
  • 1 łyżka mąki + woda ( gęstość wedle uznania)

Sposób przygotowania:

Zupa pieczarkowa z fasolką szparagową i kabaczkiem
Pieczarki obrać, pokroić na plasterki/półplasterki. Z fasolki usunąć końce , pokroić na drobne kawałki.

Cebulę pokroić w półplastry. Kabaczka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na kawałki.

Na rozgrzany tłuszcz dać cebulę, podsmażyć, wsypać pieczarki i dusić pod przykryciem.

Gdy zmniejszą objętość dodać przyprawy, mieszać co jakiś czas. Po odparowaniu wody wsypać pomidorki, kabaczka i fasolkę. Dusić pod przykryciem ok. 15 min.

Następnie zalać wszystko bulionem i doprowadzić do wrzenia. Gotować do miękkości. Pod koniec zagęścić mąką z wodą. 
Zupa pieczarkowa z fasolką szparagową i kabaczkiem
na miękkiej cebuli podsmażamy pieczarki ,
Zupa pieczarkowa z fasolką szparagową i kabaczkiem
dodajemy pomidorki koktajlowe a następnie
Zupa pieczarkowa z fasolką szparagową i kabaczkiem
kabaczka i fasolkę szparagową dusimy pod przykryciem
Zupa pieczarkowa z fasolką szparagową i kabaczkiem
mieszamy co jakiś czas i doprowadzamy do wrzenia

Tagi:

zupa