migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Zupa pieczarkowa z pęczakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo lubimy zupę pieczarkową. Zupę najczęściej gotuję razem z ziemniakami ale tym razem dodałam pęczak. To był bardzo trafiony dodatek bo zupka z dodatkiem pęczaku jest bardzo smaczna i pożywna.

Zupa pieczarkowa z pęczakiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa pieczarkowa z pęczakiem

 

  • 2,5 l bulionu drobiowego
  • 500 g pieczarek
  • 2 łyżki masła
  • 1 szklanka (250 ml) pęczaku
  • 1 duża marchewka
  • garść posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Zupa pieczarkowa z pęczakiem
Bulion zagotować, zmniejszyć płomień do minimum i wsypać pęczak. Dodać posiekaną natkę i gotować na małym ogniu od czasu do czasu mieszając.

Pieczarki pokroić w grubsze plastry. Na patelni rozpuścić masło i przesmażyć pieczarki. Następnie podsmażone pieczarki dodać do zupy.

Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach i również dodać do zupy. Gotować aż pęczak i pieczarki będą miękkie.

Ja gotuje na małym ogniu wtedy pęczak ładnie się ugotuje i nie przywiera do garnka.

Jeśli zupa jest za gęsta można dolać nieco bulionu. 
Zupa pieczarkowa z pęczakiem
Pieczarki oczyścić pokroić w grubsze plastry.
Zupa pieczarkowa z pęczakiem
Bulion zagotować, zmniejszyć płomień do minimum i wsypać pęczak. Dodać posiekaną natkę i gotować na małym ogniu od czasu do czasu mieszając.
Zupa pieczarkowa z pęczakiem
Na patelni rozpuścić masło i przesmażyć pieczarki.
Zupa pieczarkowa z pęczakiem
Następnie podsmażone pieczarki dodać do zupy. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach i również dodać do zupy. Gotować aż pęczak i pieczarki będą miękkie.