Sposób przygotowania:
Zupa pieczarkowa
Pieczarki opłukać, pokroić w kostkę, poddusić na maśle lub margarynie. Cebule pokroić w drobną kostkę dodać do pieczarek, posolić i popieprzyć do smaku. Dusić do miękkości. Następnie do pieczarek wlać rosół jeśli jest za mało wywaru dolać wody. Wsypać do zupy porządną garść mrożonych warzyw krojonych w paski i gotować wszystko razem na wolnym ogniu 15-20 min. Doprawić do smaku maggi. Łyżkę mąki rozrabiamy z wodą, dodajemy łyżkę śmietany dokładnie mieszamy. Zupę doprowadzamy do wrzenia i zagęszczamy zupę. Można też nie zabielać zupy i dopiero na talerzu zrobić kleksa ze śmietany. Posypujemy natką świeżej pietruszki.
Makaron naleśnikowy możemy przygotować wcześniej. Mąkę przesiewamy przez sitko do miski, wlewamy dwie szklanki mleka i mieszamy trzepaczką dość intensywnie żeby nie powstały grudki. Wbijamy dwa jajka, dodajemy szczyptę soli. Łączymy wszystkie składniki, ciągle mieszając wlewamy powoli wodę gazowaną i pół łyżki oleju. Rozgrzewamy patelnię wlewamy ciasto. Smażymy naleśniki z dwóch stron na złoty kolor. Zwijamy naleśnik w rulonik i cienko kroimy. Zupę podajemy z takim makaronem. Smacznego.
Makaron naleśnikowy możemy przygotować wcześniej. Mąkę przesiewamy przez sitko do miski, wlewamy dwie szklanki mleka i mieszamy trzepaczką dość intensywnie żeby nie powstały grudki. Wbijamy dwa jajka, dodajemy szczyptę soli. Łączymy wszystkie składniki, ciągle mieszając wlewamy powoli wodę gazowaną i pół łyżki oleju. Rozgrzewamy patelnię wlewamy ciasto. Smażymy naleśniki z dwóch stron na złoty kolor. Zwijamy naleśnik w rulonik i cienko kroimy. Zupę podajemy z takim makaronem. Smacznego.
Śliweczka
luna
A.B.