Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Zupa pieczarkowo-serowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Prosta, szybka w przygotowaniu zupa z pieczarek i topionego serka kremowego, z dodatkiem śmietanki kremówki.

Zupa pieczarkowo-serowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa pieczarkowo-serowa

 

  • 1 cebula
  • olej do smażenia
  • 60 dkg pieczarek
  • 300 g serka topionego kremowego
  • 2 l bulionu drobiowego
  • 200 g śmietany kremówki
  • 2 czubate łyżki pszennej mąki
  • przyprawa uniwersalna - wg uznania

Sposób przygotowania:

Zupa pieczarkowo-serowa
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Pieczarki pokroić w półplasterki, dodać do cebuli. Smażyć, aż prawie cały płyn z grzybów odparuje. Do grzybów dodać serek topiony. Smażyć dalej, aż serek się rozpuści. Do grzybów z serkiem wlać bulion, zagotować. Gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 10 minut. Śmietanę dokładnie rozmieszać z mąką i szklanką zimnej wody. Zagęścić tym zupę, ponownie doprowadzić do wrzenia. Zupę doprawić do smaku przyprawą uniwersalną. 
Zupa pieczarkowo-serowa
Pokrojona w kostkę cebula zeszklona na oleju.
Zupa pieczarkowo-serowa
Pokrojone w półplasterki pieczarki dodane do cebuli.
Zupa pieczarkowo-serowa
Serek topiony dodany do usmażonych z cebulką grzybów.
Zupa pieczarkowo-serowa
Śmietana kremówka wymieszana z mąką i zimną wodą.

Tagi:

przyprawy