AnetaŚw

AnetaŚw

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 283]

Zupa pieczarkowo-porowa z klopsikami 2

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pożywna i sycąca zupa pieczarkowo-porowo-serowa z dodatkiem klopsików.

Zupa pieczarkowo-porowa z klopsikami 2 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa pieczarkowo-porowa z klopsikami 2

 

  • 50 dag pieczarek
  • 3-4 średnie pory
  • 30 dag serka topionego ( 3 kostki )
  • sól, pieprz
  • czosnek granulowany lub kilka rozgniecionych ząbków czosnku
  • 3-4 listki laurowe
  • maggi w płynie.

 

Sposób przygotowania:

Zupa pieczarkowo-porowa z klopsikami 2
Pory i pieczarki oczyszczamy i myjemy. Pory kroimy na grubsze plasterki. Pieczarki w zależności od wielkości- na połówki, a następnie na grubsze plastry. Z podanych składników na klopsiki zagniatamy maleńkie klopsiki ( u mnie wyszło ich 23 sztuki ). Masa nie może być zbyt rzadka- można dosypać więcej bułki. Klopsiki obtaczamy w tartej bułce i lekko obsmażamy w niewielkiej ilości tłuszczu. Do garnka wlewamy ok. 2,5 litra wody ( można dodać kostki rosołowe, ale niekoniecznie ), wrzucamy listki laurowe, solimy. Najpierw wrzucamy pieczarki, gotujemy, po ok. 10 minutach dodajemy podsmażone klopsiki i plasterki pora. Doprawiamy do smaku przyprawami. Kiedy por będzie miękki ( ale nie za bardzo ) do małego garnuszka wlewamy trochę gorącej zupy, wrzucamy kostki serka topionego, porządnie mieszamy i dodajemy do zupy. Chwilę gotujemy, aż do całkowitego rozpuszczenia sera. Ja podałam tą zupkę z makaronem penne, ale równie dobrze by smakowała z grzankami lub ziemniakami. SMACZNEGO :)
Zupa pieczarkowo-porowa z klopsikami 2
Pora- umytego, kroimy na grubsze plasterki.
Zupa pieczarkowo-porowa z klopsikami 2
Pieczarki oczyszczamy, myjemy, kroimy na połówki, a nastepnie na grubsze plasterki.
Zupa pieczarkowo-porowa z klopsikami 2
Z podanych składników formujemy maleńkie klopsiki, obtaczamy w bułce i podsmażamy.
Zupa pieczarkowo-porowa z klopsikami 2
Zupę zaprawiamy serkiem topionym, doprawiamy do smaku przyprawami.