Sposób przygotowania:
Zupa pieczarkowo-porowa z klopsikami 2
Pory i pieczarki oczyszczamy i myjemy. Pory kroimy na grubsze plasterki. Pieczarki w zależności od wielkości- na połówki, a następnie na grubsze plastry. Z podanych składników na klopsiki zagniatamy maleńkie klopsiki ( u mnie wyszło ich 23 sztuki ). Masa nie może być zbyt rzadka- można dosypać więcej bułki. Klopsiki obtaczamy w tartej bułce i lekko obsmażamy w niewielkiej ilości tłuszczu. Do garnka wlewamy ok. 2,5 litra wody ( można dodać kostki rosołowe, ale niekoniecznie ), wrzucamy listki laurowe, solimy. Najpierw wrzucamy pieczarki, gotujemy, po ok. 10 minutach dodajemy podsmażone klopsiki i plasterki pora. Doprawiamy do smaku przyprawami. Kiedy por będzie miękki ( ale nie za bardzo ) do małego garnuszka wlewamy trochę gorącej zupy, wrzucamy kostki serka topionego, porządnie mieszamy i dodajemy do zupy. Chwilę gotujemy, aż do całkowitego rozpuszczenia sera. Ja podałam tą zupkę z makaronem penne, ale równie dobrze by smakowała z grzankami lub ziemniakami. SMACZNEGO :)