marlena1114

marlena1114

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 335]

Zupa pijacka po frankfurcku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Serdecznie zapraszam do przyrządzenia zupy

Zupa pijacka po frankfurcku

Składniki:

Zupa pijacka po frankfurcku

 

  • 1 mały seler (ok. 10 dkg)
  • 2 nieduże ziemniaki
  • 2 nieduże marchewki
  • 1 pęczek zielonej pietruszki
  • szczypta tymianku, majeranku, bazylii
  • 1 pełna szklanka śmietanki lub śmietany
  • 20 dkg cienkich parówek
  • 1 szklanka jasnego piwa
  • 1 l rosołu (może być z kostki)
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Zupa pijacka po frankfurcku
Warzywa obrać i umyć. Pory i marchew pokroić w cienkie plasterki, ziemniaki i seler w drobną kosteczkę. Wszystkie warzywa wrzucić do gotującego się rosołu. Kiedy warzywa będą na wpół miękkie, dodać pokrojone w plasterki parówki, przyprawy oraz piwo, natomiast pod koniec gotowania śmietankę (lub śmietanę). Jaja roztrzepać, doprawić solą oraz pieprzem, wlać do zupy, wszystko razem intensywnie mieszając, po czym natychmiast zdjąć z ognia, gdyż w przeciwnym razie jaja nadmiernie się zetną i będą niedobre w smaku. Zupę oprószyć drobno posiekaną natką pietruszki i podawać z tostami lub paluszkami z kminkiem. Smacznego ; )

Tagi:

piwo