dido.mun

dido.mun

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 130]

Zupa pijacka z boczkiem

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

hehe tej zupy koniecznie trzeba spróbować;)

Zupa pijacka z boczkiem

Składniki:

Zupa pijacka z boczkiem

 

  • 2 łyżki suszonych ziół (majeranek, rozmaryn, oregano)
  • 100-150g chudego bekonu lub boczku
  • 3 duże cebule
  • 6 pszennych tostów
  • 5 szklanek bulionu wołowego
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Zupa pijacka z boczkiem
Zioła namoczyć w zimnej wodzie, następnie odsączyć. Boczek pokroić w kosteczkę i wysmażyć w rondelku o grubym dnie. Cebulę obrać i posiekać. Wrzucić do rondla i całość smażyć, aż cebula nabierze brązowego koloru.
Tosty pokroić w kostkę i wrzucić do rondla. Dokładnie wymieszać, aby całe pokryły się mieszanka boczku i cebuli.
Rondel wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C i piec 15 minut. Wyjąć. Zawartość rondla przełożyć do garnka, zalać bulionem i dodać zioła.
Gotować godzinę na małym ogniu. Dodać sól i pieprz.

Tagi:

zioła