BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Zupa warzywna

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczne zupa i bardzo pożywna. Duża ilość mięsa oraz warzyw sprawiła że zupa jest bardzo obfita w witaminy i sycącym posiłkiem jednogarnkowym.

Zupa warzywna Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Zupa warzywna

 

  • skrzydełka 4 szt,
  • udko 1 szt. przekrojone na pół,
  • żołądki podgotowane około 200 g,
  • marchew 2 szt,
  • seler kawałek,
  • por kawałek,
  • kalafior 1/2 szt,
  • brokuł kilka różyczek,
  • natka pietruszki,
  • ziemniaki 4 - 5 szt,
  • woda około 2,5 litra
  • sól i pieprz do smaku,
  • przyprawa uniwersalna do smaku,
  • ziele angielskie 3 ziarenka,
  • liść laurowy 2 szt,
  • cebula 1 szt,
  • dodatkowo ;
  • klopsy mielone gotowane (ale nie koniecznie),

Sposób przygotowania:

Zupa warzywna
Do garnka wlewam wodę dodaję oczyszczone , opłukane mięso.

Gotuje do zagotowania , następnie ściągam szumowiny wytworzone podczas gotowania, dodaje obrane pokrojone warzywa oraz przyprawy i gotuje około 20 - 30 minut.

Następnie dodaję podzielonego na różyczki, opłukanego kalafiora oraz kilka różyczek brokuła a także obrane, opłukane pokrojone w kostkę ziemniaki.

Całość gotuje około 15 minut po czym dodaje podgotowane, pokrojone żołądki.

Gotuje do miękkości warzyw i mięsa.

Zupę zagęszczam zasmażką zrobioną z masła i mąki.

Gotową gorącą zupę wlewam na talerze i dodaje do zupy wcześniej zrobione i ugotowane klopsiki z mięsa mielonego.
Zupa warzywna
Oczyszczone , opłukane mięso zalewamy wodą lekko solimy i doprowadzamy do zagotowania
Zupa warzywna
warzywa obieramy a następnie kroimy, marchewkę i por w krążki a seler w kostke
Zupa warzywna
Pokrojone warzywa dokładamy do gotującego wywaru mięsnego
Zupa warzywna
ugotowane żołądki kroimy na mniejsze kawałki
Zupa warzywna
żołądki dodajemy do zupy w raz z przyprawami
Zupa warzywna
na sam koniec dodajemy ugotowane wcześniej klopsiki z mięsa mielonego