marlena1114

marlena1114

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 335]

Zupa po holendersku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Serdecznie zapraszam do przyrządzenia zupy

Zupa po holendersku

Składniki:

Zupa po holendersku

 

  • 30 dkg miękiszu ciemnego chleba
  • I/2 l mleka
  • 1 pełna szklanka śmietanki
  • 4 jajka
  • 1 l rosołu wołowego (może być z kostki)
  • 1 l rosołu drobiowego (również może
  • być z kostki)
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Zupa po holendersku
Środek chleba pokruszyć i namoczyć w mleku. Następnie odcisnąć dokładnie, przełożyć do misy, wbijając co jakiś czas jajka. Całość zmiksować na puszystą masę. Do garnka wlać oba rodzaje rosołu, dodać śmietankę oraz przecedzone przez sito mleko, w którym moczył się środek chleba. Zupę doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową, gotować na wolnym ogniu przez 20-25 minut. Na 10 minut przed podaniem, do gotujące się zupy wkładać łyżką kluseczki z masy jajeczno-chlebowej. Kiedy wypłyną na wierzch, przełożyć je łyżką cedzakową do miski i zalać zupą. Całość posypać drobno posiekaną natką pietruszki i podawać zaraz po przyrządzeniu. Smacznego ; )

Tagi:

jajko chleb jajka