RENATA P.

RENATA P.

Starszy Kucharz
[Przepisów: 25]

Zupa pomidorowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Smaczna zupka pomidorowa na jesienne obiadki :)

Zupa pomidorowa

Składniki:

Zupa pomidorowa

 

  • 2 litry wody
  • kostka rosołowa
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • mały kawałek selera
  • mała cebula
  • ząbek czosnku
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego 30%
  • jogurt naturalny
  • sól, pieprz do smaku
  • 200g makaronu np.świderki lub innego

 

Sposób przygotowania:

Zupa pomidorowa
Zupa:
1. Warzywa umyć i obrać. Marchewki pokroić w plasterki, seler i pietruszkę w małą kostkę.
Warzywa włożyć do garnka i zalać wodą. Jak się zagotuje wrzucić kostkę rosołową, liść laurowy i ziele angielskie.

2. Cebulę i czosnek drobno pokroić, podsmażyć na maśle, dodać do wywaru.

3. Gotować zupę na wolnym ogniu ,aż warzywa będą miękkie.

4. Zaprawić zupę koncentratem, wymieszać.

5. Na koniec dodać zahartowany jogurt naturalny.

7. Doprawić zupę do smaku solą, pieprzem. Zupę podawać z makaronem.

Makaron :
Wcześniej ugotować osobno makaron na pół-twardo i go odcedzić.
Potem wyłożyć na talerz i zalać zupą pomidorową.

Tagi:

makaron