Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Zupa pomidorowa inaczej wg Beatris

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Jako że nie lubię tradycyjnej pomidorówki, wymyśliłam inną jej wersję.

Zupa pomidorowa inaczej wg Beatris Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa pomidorowa inaczej wg Beatris

 

  • 1/2 cebuli
  • 4 duże ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • olej do smażenia
  • 2 średnie marchewki
  • 2 puszki pomidorów w zalewie pomidorowej
  • 1 litr bulionu drobiowego
  • 2 łyżki suszonej bazylii
  • 3 liście pora
  • 3 liście selera
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Zupa pomidorowa inaczej wg Beatris
Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać, papryczkę pokroić w bardzo małą kostkę (bez pestek). W garnku rozgrzać trochę oleju. Wrzucić do niego cebulę, czosnek i papryczkę, zeszklić je. Marchewki obrać, pokroić w półplasterki. Wrzucić je do garnka, wymieszać i smażyć ok. 1 minutę. Dodać pomidory razem z zalewą. Wlać bulion, dodać bazylię (suszoną można oczywiście zastąpić świeżą) i umyte liście pora i selera. Gotować pod przykryciem tak długo, aż pomidory się rozpadną, a marchewka zmięknie.Ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać np. z ugotowanym makaronem i, jak ktoś lubi, z łyżką gęstej śmietany.
Zupa pomidorowa inaczej wg Beatris
Pokrojona cebula i papryczka i posiekany czosnek zeszklone na oleju.
Zupa pomidorowa inaczej wg Beatris
Obrane i pokrojone marchewki wrzucone do garnka.
Zupa pomidorowa inaczej wg Beatris
Pomidory razem z zalewą dodane do marchewki.
Zupa pomidorowa inaczej wg Beatris
Bulion dodany razem z bazylią liśćmi pora i selera do pozostałych składników.

Tagi:

pomidory