SUPERPRZEPIS

Zupa pomidorowa z dynią

  • anemon
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6
Zupa pomidorowa z dynią

Pożywna i łagodna w smaku zupa, lubiana zwłaszcza przez dzieci. Danie wegańskie.

Składniki:

Zupa pomidorowa z dynią

 

  • pomidory bez skórki - 1 puszka
  • puree z dyni – 2 szk.
  • cebula - 1 szt.
  • czosnek – 2 ząbki
  • marchewka - 2 szt.
  • pietruszka - 1 szt.
  • seler - ¼ szt.
  • oliwa - 3 łyżki
  • domowy bulion jarzynowy - 3 szk.
  • cukier – 1 łyżeczka
  • sól morska – do smaku
  • pieprz czarny – do smaku
  • tymianek – do smaku
  • DO PODANIA:
  • ryż długoziarnisty - 100 g
  • świeży majeranek - 1 łyżka

 

Sposób przygotowania:

Zupa pomidorowa z dynią
Wszystkie warzywa pokrój w dość drobną kostkę. Czosnek pokrój w cienkie plasterki.Na dno garnka wlej oliwę, dodaj tymianek, podgrzewaj przez chwilę i dodaj cebulę pokrojoną w drobną kostkę i łyżeczkę cukru. Mieszając smaż nie rumieniąc. Dodaj czosnek i mieszając smaż przez moment. Dodaj pozostałe warzywa i duś pod przykryciem, aż zmiękną. W razie potrzeby dolej kilka łyżek bulionu. Pomidory rozdrobnij widelcem i wraz z zalewą przełóż do garnka. Dodaj dyniowe puree. Wlej bulion jarzynowy, dopraw do smaku solą, pieprzem czarnym i zagotuj. Gotuj na małym ogniu jeszcze przez chwilę.Zupę podawaj gorącą z porcją ugotowanego na sypko ryżu, posypaną świeżym majerankiem. *puree można przygotować wg tego przepisu: https://gotujmy.pl/puree-z-dyni,przepisy-dynia-przepis,131520.html