Sposób przygotowania:
Zupa pomidorowa z dynią
Wszystkie warzywa pokrój w dość drobną kostkę. Czosnek pokrój w cienkie plasterki.Na dno garnka wlej oliwę, dodaj tymianek, podgrzewaj przez chwilę i dodaj cebulę pokrojoną w drobną kostkę i łyżeczkę cukru. Mieszając smaż nie rumieniąc. Dodaj czosnek i mieszając smaż przez moment. Dodaj pozostałe warzywa i duś pod przykryciem, aż zmiękną. W razie potrzeby dolej kilka łyżek bulionu. Pomidory rozdrobnij widelcem i wraz z zalewą przełóż do garnka. Dodaj dyniowe puree. Wlej bulion jarzynowy, dopraw do smaku solą, pieprzem czarnym i zagotuj. Gotuj na małym ogniu jeszcze przez chwilę.Zupę podawaj gorącą z porcją ugotowanego na sypko ryżu, posypaną świeżym majerankiem. *puree można przygotować wg tego przepisu: https://gotujmy.pl/puree-z-dyni,przepisy-dynia-przepis,131520.html