nogawkuchni

nogawkuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 403]

Zupa pomidorowa z makaronem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Sycąca zupka świetnie rozgrzewająca w chłodne dni.

Zupa pomidorowa z makaronem

Składniki:

Zupa pomidorowa z makaronem

 

  • 5 skrzydełek
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/3 selera
  • kawałek pora
  • 1 słoiczek (200g) koncentratu pomidorowego
  • 2 l wody
  • 4 czubate łyżki śmietany 22 % tłuszczu
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • słodka mielona papryka
  • cukier
  • makaron nitki

Sposób przygotowania:

Zupa pomidorowa z makaronem
Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie. Skrzydełka i warzywa zalać zimną wodą i nastawić na gotowanie. Gotować całość ponad godzinę do momentu, aż warzywa staną się miękkie, a skrzydełka przestaną być surowe. W ten sposób przygotowany wywar odcedzić i przelać do innego garnka. Do rosołku dodać koncentrat pomidorowy i nastawić garnek dalej na gotowanie. Po około 5 minutach odlać około dwie chochelki zupy do szklanki i wymieszać odlaną zupę ze śmietaną. Przelać mieszankę ze szklanki do garnka z zupą. Podgrzewać zupę jeszcze przez moment i w trakcie jej podgrzewania dodać do niej szczyptę cukru i słodkiej, mielonej papryki oraz soli i pieprzu do smaku. Do talerzy nakładać porcję ugotowanego makaronu i zalewać go gotową zupą.