misiol

misiol

Szef Kuchni
[Przepisów: 67]

Zupa pomidorowa z plackiem selerowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Z mąki i oleju sporządzamy jasną zasmażkę.

Zupa pomidorowa z plackiem selerowym

Składniki:

Zupa pomidorowa z plackiem selerowym

 

  • 2 porcje
  • 1 mała puszka przecieru pomidorowego (lub 40 dag świeżych pomidorów)
  • 1 łyżka stołowa oleju
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka mąki
  • 1 cebula
  • Sól
  • Cukier
  • Na placek:
  • nać selera, 1 jajko, sól

 

Sposób przygotowania:

Zupa pomidorowa z plackiem selerowym
Dodajemy cukier, sól, całą cebulę, nać selera oraz liść laurowy, zalewamy rozcieńczonym przecierem pomidorowym i gotujemy 10 minut. Do wazy wkładamy placek selerowy, drobno pokrojony, po czym zalewamy go zupą.