Ag.Zetka

Ag.Zetka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1009]

Zupa z zielonym groszkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wiosną najlepiej smakują nam lekkie zupy, np. taka z zielonego groszku posypana świeżutkim koperkiem.

Zupa z zielonym groszkiem

Składniki:

Zupa z zielonym groszkiem

 

Sposób przygotowania:

Zupa z zielonym groszkiem

ETAP 1:

Zupa z zielonym groszkiem
Marchewkę i pietruszkę smażymy na łyżeczce masła

Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę.

Marchewki i pietruszkę obieramy i myjemy, kroimy w cieniutkie, małe paseczki. Warzywa smażymy na rozgrzanym maśle.

W drugim garnku umieszczamy skrzydełka, zalewamy je 1 litrem wody i zagotowujemy. Wyrzucamy szumy, wrzucamy warzywa, listki laurowe, ziarna ziela angielskiego i pieprzu, sól i gotujemy na wolnym ogniu przez godzinę. Następnie z bulionu wyjmujemy skrzydełka.

ETAP 2:

Zupa z zielonym groszkiem
Do ugotowanego bulionu wrzucamy groszek z puszki

Groszek odcedzamy z zalewy i wrzucamy do bulionu. Do zupy dodajemy też ziemniaki.

Zupę zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy 20 minut. Zupę doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy śmietanę uprzednio zmieszaną z niewielką ilością zupy w kubeczku.

Przed podaniem każdą porcję zupy posypujemy posiekanym koperkiem.

Tagi:

warzywa zupa