Sposób przygotowania:
Zupa z zielonym groszkiemETAP 1:
Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę.
Marchewki i pietruszkę obieramy i myjemy, kroimy w cieniutkie, małe paseczki. Warzywa smażymy na rozgrzanym maśle.
W drugim garnku umieszczamy skrzydełka, zalewamy je 1 litrem wody i zagotowujemy. Wyrzucamy szumy, wrzucamy warzywa, listki laurowe, ziarna ziela angielskiego i pieprzu, sól i gotujemy na wolnym ogniu przez godzinę. Następnie z bulionu wyjmujemy skrzydełka.
ETAP 2:
Groszek odcedzamy z zalewy i wrzucamy do bulionu. Do zupy dodajemy też ziemniaki.
Zupę zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy 20 minut. Zupę doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy śmietanę uprzednio zmieszaną z niewielką ilością zupy w kubeczku.
Przed podaniem każdą porcję zupy posypujemy posiekanym koperkiem.