BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Zupa pomidorowa z ryżem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Bardzo lubimy pomidorową wiec często ją gotuje z różnymi makaronami, dzisiaj postanowiłam ugotować z ryżem.

Zupa pomidorowa z ryżem

Składniki:

Zupa pomidorowa z ryżem

 

  • Porcja rosołowa 1 szt,
  • woda około 1,5 - 2 litrów,
  • liść laurowy 1 szt,
  • ziele angielskie 3 ziarenka,
  • przyprawa w płynie do smaku,
  • sól,pieprz do smaku,
  • przyprawa uniwersalna do smaku,
  • koperek 1/2 pęczka,
  • śmietana 18 % 4 -5 łyżek,
  • zielona pietruszka do dekoracji,
  • ryż ugotowany według opisu na opakowaniu.

Sposób przygotowania:

Zupa pomidorowa z ryżem
Do większego garnka wlewamy zimną wodę, wrzucamy porcje rosołową, liść laurowy, ziele angielskie gotujemy wywar ok. 40 minut.

Marchewkę, pietruszkę, kawałek selera,  płuczemy obieramy i wrzucamy do wywaru gotując do miękkości. Wyciągamy ugotowaną jarzynę,  rozgniatamy widelcem i ponownie wkładamy do zupy, pora płuczemy szatkujemy drobniutko wkładamy do wywaru.

Gotujemy jeszcze około 15 min na małym ogniu, dodając ugotowany ryż oraz koncentrat pomidorowy.

Ryż gotujemy według opisu na opakowaniu.

Śmietanę hartujemy w kubku dodajemy do zupy.

Doprawiamy do smaku przyprawą uniwersalną, przyprawą w płynie oraz pieprzem i solą.

Gotową zupę nalewamy na talerz posypujemy koperkiem i dodajemy łyżkę śmietany.

Dekorujemy zielona pietruszką.