redakcja

redakcja

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 202]

Książka Kucharska: Multicooker - przepisy

Zupa pomidorowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Klasyczna zupa pomidorowa. Powstaje błyskawicznie, a jej smaku nie da się zapomnieć. Zupa pomidorowa przygotowana w Multicookerze. Czas przygotowania: 5 minut. Czas w Multicookerze: 40 minut. Program: fry, boil. Porcji: 4.

Zupa pomidorowa

Składniki:

Zupa pomidorowa

 

  • 3 łyżki oliwy
  • 1 średnia cebula pokrojona w kostkę
  • 2 marchewki pokrojone w talarki
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 2 listki laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka cukru
  • świeża bazylia
  • 700 ml płynnego przecieru pomidorowego
  • 1 litr wody
  • 120 ml ryżu
  • 4 łyżki śmietany
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Zupa pomidorowa
1. Nacisnąć Program MENU i wybrać program FRY. Następnie nacisnąć COOKING TIME i ustawić czas na 10 minut. Nacisnąć Program START.

2. Do misy wlać oliwę, dodać cebulę, czosnek i marchewkę, podsmażyć mieszając od czasu do czasu.

3. Nacisnąć Program MENU i wybrać program BOIL. Następnie nacisnąć COOKING TIME i ustawić czas na 30 minut. Nacisnąć Program START.

4. Do podsmażonych warzyw dodać około 1 litra wody, dodać liście laurowe i ziele angielskie, zamknąć pokrywę.

5. Po 10 minut wlać do wywaru przecier pomidorowy, dodać ryż i bazylię, przyprawić obficie solą i pieprzem, zamknąć pokrywę i kontynuować gotowanie do końca 30-minutowego programu. Po tym czasie otworzyć pokrywę i dodać cukier. Wymieszać kilka łyżek gorącej zupy ze śmietaną i taką mieszanką doprawiamy zupę.

6. Kiedy program dobiegnie końca, urządzenie automatycznie przełączy się na funkcję trzymania ciepła KEEP WARM. 7. Po zakończeniu programu odłączyć urządzenie od prądu.

Tagi:

ryż pomidory