migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Zupa pomidorowa z serkiem mascarpone

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Sierpień i wrzesień to miesiące w których dostępne są najlepsze słodkie pomidorki gruntowe. A jak są pyszne pomidorki to nie może zabraknąć zupki pomidorowej ze świeżych pomidorów. Polecam Wam wersję pomidorowej z dodatkiem serka mascarpone.

Zupa pomidorowa z serkiem mascarpone Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa pomidorowa z serkiem mascarpone

 

  • 1,7 kg mięsistych pomidorów gruntowych, u mnie lima
  • 1 łyżka masła
  • 1 l bulionu, u mnie drobiowy
  • 250 g serka mascarpone
  • sól,cukier do smaku
  • garść posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Zupa pomidorowa z serkiem mascarpone
Pomidory dokładnie umyć, wykroić zgrubienia po ogonku, pokroić na mniejsze kawałki. W garnku rozpuścić masło i wrzucić pokrojone pomidory. Gotować aż pomidory się rozpadną.

Następnie zmiksować je blenderem na gładka masę. Ja pomidorów nie przecierałam już przez gęste sito bo w zupce pozostały tylko maleńkie skóreczki ale jeśli ktoś jest bardzo wyczulony i skórki mu przeszkadzają lepiej niech zmiksowane pomidorki przetrze przez gęste sito.

Do zmiksowanych pomidorów dodać bulion oraz serek mascarpone. Wszystko zagotować i gotować ok 10-15 minut. Do smaku doprawić solą i cukrem. Gdyby serek nie rozpuścił się dokładnie jeszcze raz zmiksować blenderem.

Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki i wymieszać.

Gotową zupkę podawać z makaronem lub ryżem, zupka jest dosyć gęsta więc doskonale smakuje również sama. 
Zupa pomidorowa z serkiem mascarpone
Pomidory dokładnie umyć i osuszyć na sicie.
Zupa pomidorowa z serkiem mascarpone
Wykroić zgrubienia po ogonku, pokroić na mniejsze kawałki.
Zupa pomidorowa z serkiem mascarpone
Do zmiksowanych pomidorów dodać bulion oraz serek mascarpone. Wszystko zagotować i gotować ok 10-15 minut.
Zupa pomidorowa z serkiem mascarpone
Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki i wymieszać.

Tagi:

pomidory zupa