Sposób przygotowania:
Rozgrzewająca zupa pomidorowa z mięsem
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzamy, hartujemy zimną wodą.Mięso z szynki mielimy lub rozdrabniamy blenderem. Przesmażamy na rumiano na kilku łyżkach rozgrzanego oleju. Lekko solimy. Wlewamy 2 szklanki wody, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, dusimy na wolnym ogniu przez 10 minut. Marchew obieramy, płuczemy i kroimy w cienkie paseczki o długości około 3 cm. Dodajemy do mięsa wraz ze zmiksowanymi pomidorami (marchew możemy wcześniej podsmażyć przez 2-3 minuty, ale nie jest to konieczne). Dolewamy zupa uzyskała pożądaną przez nas konsystencję (ja wlałam jeszcze 2 szklanki). Gotujemy na wolnym ogniu do czasu, aż marchew będzie miękka. Dodajemy chili, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem.Zupę podajemy z makaronem, możemy również posypać odrobiną drobno posiekanej natki pietruszki.