MysiaZuzia

MysiaZuzia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 218]

Zupa pomidorowo-bazyliowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna kremowa zupa bazyliowo-pomidorowa na przecierze z pomidorów.

Zupa pomidorowo-bazyliowa Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zupa pomidorowo-bazyliowa

 

  • Na 2 porcje
  • 1 szklanka przecieru pomidorowego
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • garść listków bazylii
  • kilka ziaren pieprzu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • makaron nitki

Sposób przygotowania:

Zupa pomidorowo-bazyliowa
Ugotwać makaron typu nitki w lekko osolonej wodzie w ilości odpowiadającej dwóm porcjom. Odcedzić i przelać zimną wodą, żeby się nie sklejał. Szklankę domowego bulionu warzywnego lub warzywno-mięsnego zagotować. W ostateczności można wykorzystać bulion z kostki, ale to nie to samo. Szklankę przecieru z pomidorów (można użyć też świeżych pomidorów w ilości odpowiadającej jednej szklance przecieru) zblendować partiami z garścią listków bazylii, łyżką dobrej oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia i kilkoma ziarnami pieprzu. Dolać do bulionu i zagotować. Gotować wszystko razem kilka minut na wolnym ogniu. Makaron rozłożyć do głębokich talerzyków i zalać zupą. Ozdobić świeżym listkiem bazylii i podawać od razu.
Zupa pomidorowo-bazyliowa
Przecier pomidorowy blendujemy z bazylią, oliwą i pieprzem
Zupa pomidorowo-bazyliowa
Gotujemy bulion ze zblendowanym przecierem z bazylią
Zupa pomidorowo-bazyliowa
Ugotowany makaron rozdzielamy do miseczek i zalewamy zupą

Tagi:

makaron